Ce s-a întâmplat la Școala Gimnazială nr. 133, din sectorul 4

18 copii, de la o școală din sectorul 4, au ajuns, astăzi, de urgență la spital. Ce s-a întâmplat, cum și, mai ales, de ce, ne spun ISU București Ilfov și Primăria sectorului 4.


dezinsectie scoala - info drumul taberei
sursa foto: ISUBIF

COMUNICAT ISUBIF

În jurul orei 14:28 a fost anunțat la numărul de urgență 112 faptul că, la Școala nr. 133, din sectorul 4, sunt mai mulți copii care prezintă cefalee (durere de cap), care ar putea fi provocată de inhalarea unui gaz. La locul solicitării s-au deplasat, în mod progresiv, 2 autospeciale de stingere, 8 ambulanțe SMURD tip B, 1 unitate de terapie intensivă mobilă (ambulanța SMURD tip C), 1 ATPVM ( autospecială pentru transport personal și victime multiple), 1 autospecială DSM (Director Salvări Medicale) din cadrul UPU-SMURD Floreasca, 1 autospecială pentru cercetare CBRN, 3 ambulanțe din cadrul SABIF. După evaluarea situației, având în vedere numărul tot mai mare de solicitări pentru acordarea asistenței medicale, a fost luată decizia de evacuare a tuturor copiilor din sălile de clasă și deschiderea ferestrelor pentru ventilare. La momentul anunțării evenimentului, în incinta unității de învățământ se aflau peste 500 de elevi. Concomitent, echipajul CBRN a afectuat măsurători în întreaga clădire, în urma cărora s-a constatat faptul ca nu au fost depășite pragurile de alarmare (în ceea ce priveste componentele aerului). Echipajele de intervenție au evaluat 23 de copii cu diferite acuze medicale, pentru 18 dintre aceștia (aflați in stare de constiență) a fost luată decizia de a fi transportați la spitale pentru investigații amănunțite (16 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și 2 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie), iar 5 au refuzat. Coordonarea integrată a tuturor capabilităților a fost realizată de inspectorul șef, în calitate de comandant al acțiunii, iar conducerea în teren a forțelor a fost realizată de comandantul intervenției, din cadrul Grupului de Interventie nr. 3.

dezinsectie scoala - info drumul taberei
sursa foto: ISUBIF


COMUNICAT PRIMĂRIA SECTORULUI 4

Având în vedere evenimentele petrecute astăzi la Școala Gimnazială nr. 133 din sectorul 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări:
Situația a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unității de învătământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap și stări de amețeală. Împreună cu conducerea școlii și a medicului școlar, copila și bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgență 112, prezenta unui echipaj medical. 
Ulterior apelului telefonic la 112, la fața locului s-au prezentat 9 ambulanțe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R..N) precum și echipe ale Direcției de Sănătate Publică. 
În timpul procedurilor de evacuare a unității de învățământ, alți 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale și usturimi ale ochilor și gâtului, așa că aceștia au fost preluați de ambulanțe și duși la spitalele Marie Currie și Grigore Alexandrescu din Capitală. 
Restul elevilor (aproximativ 500) au fost predați familiilor lor, în condiții de maximă siguranță. 
În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potențială a acestei situații a fost reprezentată de utilizarea unor substanțe de dezinfecție ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A  în unitatea de învățământ. Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecție utilizând substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, ambele omologate. 
În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecință. 
Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore.

Citește știrea inițială aici!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii