Elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev

ÃŽncepând cu anul È™colar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, doar pe baza carnetului de elev, anunță Ministerul EducaÈ›iei. 


elevi - info drumul taberei

Totul s-a hotărât la o întâlnire, ce a avut loc la Ministerul EducaÈ›iei, între reprezentanÈ›ii  Consiliului NaÈ›ional al Elevilor È™i ai AsociaÈ›iei Elevilor din ConstanÈ›a È™i miniÈ™trii EducaÈ›iei,  ai Lucrărilor Publice, Dezvoltării È™i AdministraÈ›iei, dar È™i un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii È™i ComunicaÈ›iilor, pe tema asigurării transportului elevilor È™colarizaÈ›i în altă localitate decât cea de domiciliu.

La această întâlnire s-au decis următoarele:
  • Pe termen scurt, pentru a debloca situaÈ›ia decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei OrdonanÈ›e de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educaÈ›iei naÈ›ionale nr. 1/2011, cu modificările È™i completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislaÈ›ia cu decizia CurÈ›ii ConstituÈ›ionale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituÈ›ională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament È™i elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare. 
  • Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul È™i stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport È™i să prevadă noi tarife maximale; 
  • ÃŽncepând cu anul È™colar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea È™colară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.


Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii